Selam

2301 - Soru: Bir Müslümana gayrimüslim selâm verse, Müslüman ona nasıl mukabele etmelidir?
Cevap: Efendimiz (sav)'in ashaba ve dolayısıyla bizlere bu husustaki emri şöyle olmuştur: "Ve aleyküm deyiniz."
2302 - Soru: Haram olan şeyleri işleyen bir adama selâm verilip verilmeyeceği hakkında bilgi verir misiniz?
Cevap: Bir kişi "Harama helâldir" demedikçe, sırf bazen haram işliyor diye selâm vermeyi kesmek doğru değildir.
2303 - Soru: Memleketimizde kadınlar erkeklere selâm veriyorlar. Bunun bir mahzuru var mıdır?
Cevap: Dedikodu ve fitneyi mucip olması ihtimalinden dolayı, yabancı erkek ve kadınların birbirine selâm vermeleri doğru görülmemektedir. Kendi ailesine, kızına, annesine, hala ve teyzesine selâm vermekte hiçbir mahzur yoktur.
2304 Soru: Çingeneye selâm verilir mi?
Cevap: İslâm dinindeki her mü'mine selâm verilir. Irk farkı bir engel teşkil etmez.
2305 Soru: Uzak veya yakındaki bir kimseye el ile selâm vermek caiz midir?
Cevap: İslâmi ölçülere göre, sadece el ile işaret selâm sayılmaz. Ancak dil ile verilecek selâmı eliyle işaret etmiş ve selâm verdiğini anlatmış olmak bakımından el ile selâma iştirak caizdir.
2306 - Soru: Küfür lâfızlarını konuşan kimseye selâm vermek, kestiklerini yemek ve cemiyetlerinde bulunmak gibi hususlarda bir mahzur var mı?
Cevap: Bu lâfzı konuşan ve sonra tevbe edip imanını yenilemeyen kimse mü'min değildir ki, kendisine selâm verilsin. Kestiği de yenilemez. Bu gibilerin cemiyetleri ateş-i sûzandır. Uzak durunuz.
2307 - Soru: Sabahleyin yataktan kalkınca "Günaydın" diye söyleniyor. Günaydın ne mânâ ifade eder?
Cevap: Mânâsı olsa bile İslâmi bir değeri yoktur bu kelimenin. Müslümanlara İslâmi usûlde selâm alıp vermeyi unutturmak isteyenlerin uydurduğu bir lâftır. "Günün aydın olsun" demektir.
2308 - Soru: Yolda giden iki adam birbirleriyle karşılaştıkları zaman "Merhaba" diyorlar. Bu kelime ne mânâya gelir?
Cevap: Türkçemizde "Hoşgeldin" olarak kullanılan kelimenin Arapça'da kullanılan şeklidir.

Kitap: 

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
  • Web sayfası ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantıya çevrilir.
  • İzin verilen HTML etiketleri: <a> <em> <strong> <cite> <code> <img> <b> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünürler.

Biçimlendirme seçenekleri hakkında daha fazla bilgi

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Anket

Kitap okuyor musunuz?:

Son yorumlar